Dag 114: De Eerste Dag

Op de eerste dag van het nieuwe jaar ga ik net als vele duizenden anderen naar de Luerhmen tempel in Tainan. Deze enorme tempel is populair vandaag en ontelbare mensen komen om te bidden en te offeren.
Het godengeld wordt met aanhangers tegelijk de tempel binnen gereden en de ruimtes zijn in wierook damp en rook gehuld. De enorme ovens kunnen de overdosis aan heilig papier bijna niet aan en branden op volle toeren.
Vooral gokken is vandaag een geliefde bezigheid. Men hoopt op goed gezinde goden en ontelbare krasloten gaan als zoete broodjes over de toonbank. Her en der verspreid staan mensen te krassen.
Wanneer door de viezige rook mijn ogen beginnen te tranen ga ik naar buiten en zoek een schaduwrijk plekje. Een belangstellende Taiwanese familie begint een onverstaanbaar gesprek en vuurt ontelbare vragen op me af. Wanneer ze inzien dat ik er echt niets van begrijp wordt er wat jeugd opgetrommeld om te tolken. Het is zomaar een dag in zomaar een tempel. Of nee, het is de eerste dag van een nieuw jaar in een bijzondere tempel.

 

 

You cannot copy content of this page