Dag 24: The Beautiful Island

Xiao Liuqiu is een prachtig koraaleiland 14km ten zuiden van Donggang, een stadje aan de westkust van Taiwan.
Het eiland is nog niet ontdekt door het massatoerisme en het is er heerlijk rustig.
Wij zijn niet de eerste Nederlanders die hier voet aan wal zetten. Onze voorvaderen die begin 1600 na het verlies van twee schepen hier aanspoelden hebben destijds flink huisgehouden. De bevolking werd afgeslacht en overlevenden werden als slaven naar het door Nederland bezette Indonesië afgevoerd. Nadat de Nederlanders verdwenen werd het eiland met zijn visrijke zee ontdekt door kolonisten uit Fujian, een provincie aan de zuidoostkust van China.
Sinds het begin van de 19e eeuw is hier niet veel veranderd. Visserij is de belangrijkste inkomstenbron van het eiland. De leefstijl van de bevolking is eenvoudig en ze zijn erg vriendelijk en gastvrij.
Typhoon Nesat die dit weekend de Filipijnen teisterde had de eerste dag wat invloed op het weer van het normaal gesproken zonovergoten eiland. De ruwe zee maakte van de overtocht een uitdaging en wat stevige buien vielen door de dag heen naar beneden.
Tijdens een adembenemende wandeling langs de koraalriffen en door grotten en nauwe spleten besefte ik dat ik deze keer de beelden vooral in mijn hoofd op zou moeten slaan. Deze imposante creaties van moeder natuur op passende wijze vast leggen vond ik een onmogelijke opgave.
De rest van het eiland hebben we per scooter en wandelend verkend. Een klein eiland, groots in schoonheid.

 

You cannot copy content of this page