Dag 53: Carnaval. Maar dan anders

Honderden kleurrijke groepen trekken in een lange optocht door de stad. Een enorm kleurijk lint en er lijkt geen einde aan te komen. Elke tempel op de kilometers lange route wordt aangedaan en er wordt volop vereerd, gebogen en vooral, om de kwade geesten op afstand te houden, oorverdovend veel lawaai gemaakt.
De dansen en rituelen die voor elke tempel worden opgevoerd variëren van oeroud tot hypermodern en van beschaafd tot heel uitdagend.
Niet alleen dansende draken, vaandeldragers en bellenblazende poppen die dansen op de Gangam style eren en offeren. Er positioneren zich ook vier enorme, uitbundige verlichte jeeps op het kleine pleintje voor de tempel met op elke jeep een schaars geklede paal-dansende dame.
Wanneer de laatste groep de tempel waar wij staan heeft gepasseerd wordt door vier heren die de wierook uitblazen de ceremonie afgesloten.
Hier kunnen de straatvegers aan de gang en de enorme puinhoop die het afgestoken vuurwerk heeft achtergelaten kan worden opgeruimd. Voor deze tempel zit het feest erop en voor veel mannen is dat maar goed ook want er zijn er een hoop die veel te diep in de bierblikjes hebben gekeken.
En terwijl wij vermoeid maar voldaan op zoek gaan naar een taxi horen we in de verte langzaam het onmiskenbare geluid van de vele toeters wegsterven en zien we de laatste vuurpijlen hel afsteken tegen de zwarte hemel.

 

You cannot copy content of this page