Dag 67: Als je Loslaat…

Als je loslaat heb je twee handen vrij. Een prachtige spreuk van Loesje. Maar wat is dat eigenlijk, loslaten? En hoe doe je dat? Is het goed, is het slecht? En hoe interpreteert – en wat betekend dat voor iemand anders?
Een hele bijzondere vrouw vroeg me een aantal maanden geleden: wat heb jij de afgelopen tijd eigenlijk over jezelf geleerd?
Een vraag waar ik graag antwoord op wilde geven maar waar ik eerst goed over na moest denken. Een warboel aan vragen en gedachten overspoelde me, maar toen ik deze Loesje las wist ik het…want dit is het, dit is wat ik heb geleerd. Acht woorden om alle puzzelstukjes op zijn plek te laten vallen. Bizar of bijzonder? In elk geval wel heel verhelderend.
Nadat ik mijn antwoord in een voor mij passend beeld had omgezet en de afdruk aan een aantal dierbare liefsten liet zien was ik verrast en verbaasd door de totaal verschillende interpretaties. Voor de één symboliseerde het oplaten van deze witte vredesduif egoïsme, in de steek laten. Je handen van iemand aftrekken om zelf verder te kunnen. Een ander deelde mijn emotie en begreep meteen wat ik er mee wilde zeggen en weer een ander kon er helemaal niks mee.
Even werd ik bang dat zij, voor wie deze foto gemaakt is, mijn antwoord niet zou begrijpen. De reacties waren zo uiteenlopend. Maar ze heeft het prima begrepen.
Loslaten is een thema wat regelmatig deel van mijn denken uitmaakt. Leven is loslaten, steeds een beetje meer. Loslaten van je kind, want die moet op eigen benen gaan staan. Loslaten van zekerheden en letterlijk en figuurlijk in het diepe springen, loslaten omdat je iets niet meer kan, los moeten laten omdat het beter is dat ieder zijns weegs gaat of het meest definitieve loslaten omdat een leven voorbij is.
Voor mij is loslaten niet hetzelfde als in de steek laten. Integendeel! Voor mij is loslaten een ander, maar ook jezelf, de ruimte geven om te kunnen en te mogen groeien. Loslaten is ook inzien dat je met het vast willen houden van een ander en met het vasthouden aan gedachtes of patronen anderen en jezelf remt.
Loslaten doe je je hele leven door, in vele vormen en in vele gradaties en of je wil of niet. Want geloof me, als je iets vast wil houden dan glipt het als zand tussen je vingers door en verlies je dat wat je zo graag bij je wil houden. Loslaten wil niet zeggen dat iets of iemand geen deel meer van je leven uit maakt. Integendeel! Juist door los te laten, houden we dat waar we van houden op een mooie manier heel dichtbij.

Op onderstaande foto gelden nadrukkelijk de rechten van Marion Jebbink Fotografie en deze mag niet worden gekopieerd of gedeeld zonder toestemming.

You cannot copy content of this page