Dag 31: Koxinga. Ruige rakker uit het Oosten

China draagt als ’s werelds oudste beschaving een enorme geschiedenis met zich mee. De vele verhalen en overleveringen over de diverse dynasties zijn legendarisch.
Een naam die hier steeds weer opdoemt is die van koning Koxinga, geboren in Fuijan, een provincie aan de oostkust van China en zoon van een Chinese piraat en een Japanse moeder.
Hij was een aanhanger van de eerder verdreven Ming dynastie en werd een prominent leider in de anti Quing beweging.
Ergens in 1662 verjoeg hij de VOC van het eiland Formosa en dwong de toenmalige gouverneur Frederick Coyett om fort Zeelandia over te geven. Hij liet de mannen van de VOC met hun persoonlijke bezittingen gaan maar legde beslag op het fort en noemde zichzelf vanaf dat moment Koning van Taiwan.
Erg lang heeft hij van die status niet kunnen genieten want vier maanden later overleed hij. Over de oorzaak van zijn dood doen vele verhalen de ronde. Eén variant is dat hij zou zijn gestorven zijn aan malaria, terwijl andere bronnen vermelden dat hij krankzinnig zou zijn geworden.
Privé ging het hem niet erg voor de wind. Onder het bewind van de Quing dynastie werden de graven van zijn voorvaderen vernietigd en zijn vader en broer vermoord. Zijn oudste zoon zorgde voor schandalen vanwege zijn verhouding met de vrouw van zijn jongere broer waarbij hij ook een kind zou hebben verwekt.
Na Koxinga’s overlijden namen eerst zijn zoon en later zijn kleinzoon het roer over. Deze laatste heeft zich echter 1683 over moeten geven aan China en het eiland werd door het Chinese keizerrijk ingelijfd. Er bleken toen nog 18 gevangen Nederlanders op het eiland te zitten
Jaren later werd door keizer Kangxi verkondigd dat Koxinga niet langer als rebel maar als verdediger van de Ming-dynastie moest worden gezien.
Zijn lichaam is decennia later samen met dat van zijn zoon overgebracht naar Fujian, naar de plek waar hij geboren is. Waar hij precies begraven is weet niemand, dat hij legendarisch is moge duidelijk zijn. Koxinga’s shrine is zeker een plek die de moeite van het bezoeken waard is.

 

You cannot copy content of this page