Dag 82: De rituelen ontrafeld (part 3) De Ovens

De mysterieus aandoende tempels lijken moeilijk te ontrafelen. De vele rituelen. De gebeden, het offeren. Niets in deze tempels gebeurt zomaar.
Er naar vragen kan ik niet. De meeste mensen spreken alleen Mandarijn.
Maar ik wil begrijpen wat zich hier afspeelt en ga op zoek naar antwoorden.
Langzaam maar zeker vallen steeds meer puzzelstukjes op hun plek.

Hoewel taoïsme van oorsprong een filosofie is en geen geloof heeft het door de eeuwen heen wel degelijk een stevige religieuze trek gekregen. Er zijn tempels gebouwd en vele, soms schimmige, goden worden vereerd.
Het verbranden van godengeld, tijdschriften en gedichten is een belangrijk onderdeel van de vele rituelen die in de tempels plaats vinden.
Men verbrand niet alleen om de goden gunstig te stemmen en voorouders te vereren, maar ook om kwade geesten en invloeden op afstand te houden.
Per jaar gaat er 100- tot 200.000 kilo godengeld de ovens in, met als hoogtepunt de zevende maand op de Lunar kalender, ghostmonth. De deuren van de onderwereld gaan dan open en de voorouders worden verwelkomd in de wereld van de levenden. Gedurende deze 30 dagen tellende periode wordt er zoveel verbrandt dat de straten regelmatig gehuld zijn in een dikke laag vieze smog.

 

You cannot copy content of this page